Michaël Borremans: The Duck was meteen mijn favoriet

22539899_1499676833452368_6947746643415414916_n.jpg

" The duck was immediately my favorite. The evocation of a duck. The yellow as an association with a beak and the blue as a representation of the water. It's made of junk, stuff that people throws away. That makes it even more successful. It is a very beautiful piece. There are still some interesting works in his oeuvre, but I can only choose one. "

Michaël Borremans.

 

Bij elke nieuwe editie van het kunstmagazine Kunstletters pluist een kunstenaar, curator of boeiende figuur uit de beeldende kunsten de webgalerie uit, op zoek naar werken die hem of haar opvallen, boeien of ontroeren.

Deze keer: de keuze van Michaël Borremans.

Gert Scheerlinck, The Duck, 2013 ©

Gert Scheerlinck, The Duck, 2013 ©

Gert Scheerlinck: Het meeste van mijn werk verwijst naar herinneringen of maatschappelijke gebeurtenissen. Het is een manier van omgaan met miserie, maar ook met intens geluk. Die twee liggen soms heel dicht bij elkaar. Bij maatschappelijke thema's zal je eerder een installatie aantreffen die donkerder is en harder van materialen. ‘The Duck’ plaats ik, ondanks de conceptuele dubbelzinnigheid, meer in de categorie herinneringen. Dit werk is speelser, met meer kleur, een bijna karikaturale geabstraheerd sculptuur. 

Misschien komt het werk eenvoudig over, maar er zit veel in verscholen. In mijn werk is de uitkomst nooit gewoon de som van de materialen. Je dient als kijker je tijd te nemen om het in je op te nemen. Het zit hem allemaal in het detail. Ik denk dat Borremans en ik elkaar daarin wel vinden. 

Ik merk een nog groeiende appreciatie voor mijn werk. Afgelopen jaren heb ik een kwalitatief en breed netwerk uitgebouwd. Hoewel het zich nu nog niet onmiddellijk vertaalt in tentoonstellingen in grote galerieën of musea, zijn de contacten er wel. Je moet je uiteraard bewijzen. Maar dat mensen als Philippe van Cauteren en Michael Borremans mijn werk kiezen geeft me wel veel vertrouwen.

Michaël Borremans: 'De evocatie van een eend. Het geel als associatie met een eendenbek en het blauw als weergave van het water. Het is gemaakt van rommel, dingen die mensen weggooien. Dat maakt het nog geslaagder. Het is een heel schoon werk. Er zitten nog een aantal interessante werken in zijn oeuvre, maar ik mag er maar 1 kiezen. ‘The duck’ was meteen mijn favoriet.'

Bron: Kunstletters 20.10.2017