Back to All Events

RUST BELT


  • WATT (3e verdiep) 63 Nieuwewandeling Gent, Vlaanderen, 9000 Belgium (map)
Gideon Kiefer, Johan De Wit, Gert Scheerlinck, Peter De Meyer, Mohammed Alani, Nico Vaerewijck.

Gideon Kiefer, Johan De Wit, Gert Scheerlinck, Peter De Meyer, Mohammed Alani, Nico Vaerewijck.

Rust Belt.

De jaren van grote bloei zijn voorbij, wat overheerst zijn verlaten fabrieken en lege huizen. De voorheen gigantische industriesteden zijn niet meer in staat hun financiële verplichtingen na te komen. Waar ooit de industrie floreerde, resteren enkel nog oude fabriekshallen en roestige puinhopen. Te midden van braakliggende herinneringen aan betere tijden is hoop een schaars goed.

RUST BELT - is de naam die de Amerikanen aan een gebied in het noordoosten van hun land gegeven hebben. Michigan, met Detroit als officieuze hoofdstad van alle ellende. De gouden tijden (1960) hadden alles te maken met de opkomst van de auto-industrie. Aan de rusteloze lopende banden was er werk voor velen, vooral voor immigranten uit alle delen van Europa en voor Afro-Amerikanen. In een nerveus politiek klimaat kwam het vaak tot rassenrellen, met als uiterste dieptepunt de bloedige rellen in 1967 waarbijin vier dagen tijd 47 mensen om het leven kwamen. De blanke burgerij verliet de stad en met hen verdween het kapitaal. Hierop volgde het recente faillissement van Detroit. De fabrieken verhuisden naar gebieden met de laagste lonen. 

Na de Tweede Wereldoorlog produceerde Elektrion in Gent met groot succes motoroliën vooral voor de luchtvaart. Maar in 2014 beslissen ze Gent te verlaten voor Wallonië. WATT neemt de site in en krijgt de opdracht het gebied nieuw leven in te blazen. 

Nu is er RUST BELT, een tentoonstelling die de lijn doortrekt naar wat wereldwijd gebeurd met bedrijven en zelfs hele industrieterreinen die op zoek gaan naar gebieden waar de productie van goederen goedkoper kan worden gedaan. Maar wat zijn de gevolgen voor degene die achterblijven en welke impact heeft dit op het gebied?

Aan iedere kunstenaar werd gevraagd hierover na te denken. Het resultaat van hun reflectie en hun eigenzinnige kijk en werk kan je bewonderen in WATT. Het levert op zijn minst gezegd een interessant debat op. 

Gert Scheerlinck

 

RUST BELT toont werk van Gideon Kiefer, Johan De Wit, Gert Scheerlinck, Peter de Meyer, Nico Vaerewijck en Mohammed Alani van 24 maart tem 28 maart in WATT, Nieuwewandeling 62, 9000 Gent
Earlier Event: December 19
KUNSTLICHT
Later Event: April 17
SALON DU PRINTEMPS